Головна Спрощений режим Опис

Бази даних


Періодичні видання. Статті - результати пошуку 148913

Вид пошуку

Зона пошуку
у знайденому
 Знайдено у інших БД:Книги (5)Дисертації (1)Матеріали конференцій (4)
Формат представлення знайдених документів:
повнийінформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: (<.>S=ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 87
Показані документи с 1 за 20
 1-20    21-40   41-60   61-80   81-87 
1.


    Олійніченко, Я. О.
    Метричні зміни стінки клубової кишки щурів при дії комплексу харчових хімічних добавок на ранніх термінах експерименту / Я. О. Олійніченко // Актуал. пробл. сучасн. мед. : Вісн. Укр. мед. стомат. акад. : науково-практичний журнал. - 2024. - Т. 24, № 2. - С. 131-136 . - ISSN 2077-1096


MeSH-~главная:
ПОДВЗДОШНАЯ КИШКА -- ILEUM
БРЮШНАЯ СТЕНКА -- ABDOMINAL WALL
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES
НАТРИЯ ГЛУТАМАТ -- SODIUM GLUTAMATE
НАТРИЯ НИТРИТ -- SODIUM NITRITE
СЛИЗИСТАЯ ОБОЛОЧКА -- MUCOUS MEMBRANE
КРЫСЫ -- RATS
Анотація: Вплив екзогенних чинників є частою причиною виникнення порушень функціонування органів травлення. Не останню роль у переліку шкідливих екзогенних факторів відіграють харчові хімічні добавки. Не зважаючи на наявність літературних даних щодо їх негативної дії на різні системи та органи, інформація щодо їхнього комплексного впливу на клубову кишку є обмеженою і потребує подальшого вивчення. З огляду на це, метою проведеного дослідження є встановлення метричних змін стінки клубової кишки щурів на ранніх термінах введення комплексу харчових хімічних добавок (глутамат натрію, нітрит натрію, понсо 4R). Матеріали та методи. Дослідження було проведено на білих статевозрілих щурах, які були поділені на контрольну та експериментальні групи. Контрольна група отримувала фізіологічний розчин, а експериментальна - комплекс харчових хімічних добавок, приготований у відповідності до стандартної методики протягом 1 та 4 тижнів перорально. Забір матеріалу та проведення морфометричного дослідження було здійснено за загальноприйнятими методиками. Визначали такі показники стінки клубової кишки: загальна середня товщина стінки та середню товщину серозної, м’язової, підслизової та слизової оболонок окремо. Результати. Зміни показників було встановлено вже після першого тижня введення комплексу харчових добавок. Зокрема, показник загальної товщини кишкової стінки зріз у 1,51 рази порівняно з контролем, після четвертого тижня, даний показник дещо знизився, хоча був у 1,22 вище порівняно з контрольною групою (p менше 0,05). Середні показники товщини слизової оболонки були вище від контрольних у 1,67 та 1,35 після першого та на четвертого тижня відповідно. Середня товщина підслизової оболонки також змінилася, після першого тижня цей показник був у 1,12 рази нижче від контрольного, після четвертого - показник зріс у 1,21 рази та 1,34 рази порівняно з контрольною групою та попереднім терміном спостереження (p менше 0,05) відповідно. Щодо м’язової оболонки, порівнюючи з контрольною групою, після першого тижня цей показник був у 1,58 рази вище (p менше 0,05). Після четвертого - у 1,19 рази вище порівняно з контролем та у 1,33 нижче порівняно з попереднім терміном. Середній показник товщини серозної оболонки зріз у 1,44 рази після першого тижня та 1,58 рази після четвертого, порівнюючи з контрольною групою. Висновки. Таким чином, введення комплексу харчових хімічних добавок призводить до виникнення метричних змін стінки клубової кишки клубової кишки вже на ранніх термінах експерименту, що обумовлено гіпергідратацією сполучної тканини, порушенням кровообігу, а також перицелюлярним набряком структурних компонентів усіх оболонок.
Перейти к внешнему ресурсу Текст
Примірників всього: 1
ЧЗ (1)
Вільні: ЧЗ (1)

Найти похожие

2.


   
    The impact of food additives complex on the structural organization of pulmonary diffuse lymphoid tissue shown in the experiment = Вживання комплексу харчових добавок впливає на структурну організацію дифузної лімфоїдної тканини легень в експерименті / G. A. Yeroshenko [и др.] // Світ медицини та біології = World of Medicine and Biology : науковий, медичний, екологічний журнал. - 2023. - № 4. - С. 193-197 . - ISSN 2079-8334


MeSH-~главная:
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES (вредные воздействия)
ЛЕГКИЕ -- LUNG
ЛИМФОИДНАЯ ТКАНЬ -- LYMPHOID TISSUE
Анотація: В роботі представлені результати морфометричного та морфологічного дослідження дифузної лімфоїдної тканини легень щурів при комплексній дії харчових добавок. Встановлено, що стан дифузної лімфоїдної тканини легень щурів під дією комплексу харчових добавок глутамату натрію, нітриту натрію та Понсо 4R, відображає реакцію елементів місцевого захисного бар'єру, на дію складових комплексу, які перш за все виступають у ролі антигенів, що відображається активацією процесів антигензалежного диференціювання клітин лімфоїдного ряду, змінами з хвилеподібним характером морфометричних показників та ступеня васкуляризації дифузної легеневої тканини.
Перейти к внешнему ресурсу Текст

Дод.точки доступу:
Yeroshenko, G. A.
Donets, I. M.
Shevchenko, K. V.
Riabushko, O. B.
Zviaholska, I. M.
Onipko, V. V.
Peredera, R. V.

Примірників всього: 1
ЧЗ (1)
Вільні: ЧЗ (1)

Найти похожие

3.


   
    Фітотерапія: лікарські засоби vs БАД / I. A. Зупанець [та ін.] // Укр. мед. часопис. - 2023. - N 4. - С. 26-32


MeSH-~главная:
ФИТОТЕРАПИЯ -- PHYTOTHERAPY (использование)
БИОПРЕПАРАТЫ -- BIOLOGICAL PRODUCTS (терапевтическое применение)
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES (терапевтическое применение)
Дод.точки доступу:
Зупанець, I. A.
Безугла, Н. П.
Отрішко, І. А.
Урсол, Г. М.

Примірників всього: 1
ЧЗ (1)
Вільні: ЧЗ (1)

Найти похожие

4.


   
    Вивчення впливу дієтичної добавки Лізоферрин у жінок з метаболічним синдромом / В. Б. Шатило [та ін.] // Укр. мед. часопис. - 2023. - N 3. - С. 99-103


MeSH-~главная:
МЕТАБОЛИЧЕСКИЙ СИНДРОМ X -- METABOLIC SYNDROME X (терапия)
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES (терапевтическое применение)
НАНОЧАСТИЦЫ -- NANOPARTICLES (терапевтическое применение)
ЖЕЛЕЗА (II, III) ОКСИД -- FERROSOFERRIC OXIDE
Дод.точки доступу:
Шатило, В. Б.
Антонюк-Щеглова, І. А.
Наскалова, С. С.
Бондаренко, О. В.
Монастирьов, М. К.
Пріхна, Т. О.

Примірників всього: 1
ЧЗ (1)
Вільні: ЧЗ (1)

Найти похожие

5.


    Oleksiienko, V. V.
    Morphological changes in the arterioles of the haemomicrocirculatory bed of the gingival mucosa under prolonged exposure to food additives = Морфологічні зміни в артеріолах гемомікроциркуляторного русла слизової оболонки ясен при тривалій дії на них харчових добавок / V. V. Oleksiienko, S. M. Bilash // Вісн. пробл. біол. і медицини = Bulletin of Problems in Biology and Medicine : український науково-практичний журнал. - 2023. - № 3(170). - С. 412-416 . - ISSN 2077-4214


MeSH-~главная:
ДЕСНЫ -- GINGIVA
АРТЕРИОЛЫ -- ARTERIOLES
МИКРОЦИРКУЛЯЦИЯ -- MICROCIRCULATION
КРЫСЫ -- RATS
СОСУДИСТОЙ СИСТЕМЫ ПОВРЕЖДЕНИЯ -- VASCULAR SYSTEM INJURIES
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES
Анотація: Дана робота досліджує вплив комплексу харчових добавок, до яких входять глутамат натрію, нітрит натрію та Понсо 4R на ясна щурів. Дослідження спрямоване на виявлення морфологічних у стінках артеріол. Дослідження проводилось на матеріалі з ясен щурів. Підготовлені зрізи фарбували такими барвниками, як толуїдиновий синій та поліхромний. Основними методами дослідження були морфологічний, гістологічний і статистичний. Ясна щурів у контрольній групі відзначалися наявністю слизової оболонки без підслизової основи, будучи зрощеною з власною пластинкою. Перший шар утворювали вузькі й високі сосочки, що ніби вростали в епітеліальний шар слизової оболонки. Наступний шар, епітеліальний, вистелений багатошаровим плоским незроговілим епітелієм. Артеріоли, як основні судини нашого дослідження, визначались як структури великого діаметру округлої форми з товстою стінкою, в якій наявні 3 шари. Досліджувалися 3 основних показники: загальний діаметр, просвіт каналу та товщина стінок артеріол. Особлива увага приділялась змінам у даних значеннях та їхня інтерпретації. На 1 тижні визначалися, в основному, зменшення показників відносно контрольної групи, які зростали або поверталися до значень контрольної групи до 4 тижня дослідження. В подальшому значення зростали до 16 тижня, але ці значення незначно перевершували показники контрольної групи. Це показує недостатню дію відновних процесів у артеріолах і внаслідок потужного вплив харчових добавок на морфологію судин, особливо при тривалій дії. Цим дослідженням ми демонструємо, що вплив комплексу харчових добавок є значно потужнішим, ніж дії окремих добавок. Згадуючи, що всі продукти містять в собі саме комплекс добавок, цей експеримент буде цікавим працівникам харчової промисловості, а також лікарям і науковцям, що будуть вести дослідження у цьому напрямку.
Перейти к внешнему ресурсу Текст

Дод.точки доступу:
Bilash, S. M.

Примірників всього: 1
ЧЗ (1)
Вільні: ЧЗ (1)

Найти похожие

6.


    Donchenko, S. V.
    Immunohistochemical characteristics of structural changes in the cortex and medulla of the adrenal glands under the influence of a food additive complex = Імуногістохімічна характеристика структурної перебудови кіркової і мозкової речовини наднирників за умов дії хімічних харчових добавок у комплексі / S. V. Donchenko, S. M. Bilash // Вісн. пробл. біол. і медицини = Bulletin of Problems in Biology and Medicine : український науково-практичний журнал. - 2023. - № 3(170). - С. 402-406 . - ISSN 2077-4214


MeSH-~главная:
НАДПОЧЕЧНИКИ -- ADRENAL GLANDS
ПОЧЕК КОРКОВОЕ ВЕЩЕСТВО -- KIDNEY CORTEX
НАТРИЯ ГЛУТАМАТ -- SODIUM GLUTAMATE
НАТРИЯ НИТРИТ -- SODIUM NITRITE
МОРФОЛОГИЧЕСКИЕ И МИКРОСКОПИЧЕСКИЕ ПОКАЗАТЕЛИ -- MORPHOLOGICAL AND MICROSCOPIC FINDINGS
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES
Анотація: Дана робота містить визначення експресії Кі-67 у кірковій та мозковій речовині надниркових залоз щурів після впливу комплексу харчових добавок (глутамат натрію, нітрит натрію та Понсо 4R). Ki-67 є білком, який є маркером клітинної проліферації або ділення клітин у тканинах організму. Виразність Ki-67 у клітинах може свідчити про те, наскільки активно вони діляться і ростуть. Результати цих досліджень можуть допомогти в лікарській практиці, особливо в онкології, для оцінки пухлин та визначення стратегії лікування, оскільки пухлини з високою виразністю Ki-67 часто ростуть швидше і більш агресивно. За результатами імуногістохімічного дослідження було встановлено, що Ki-67-позитивні клітини, згідно з результатами дослідження, виконують функцію складових локального оборонного бар’єру в кірковій та мозковій речовинах надниркових залоз. Найвища кількість Ki-67-позитивних клітин виявлена в стінках фенестрованих капілярів, які пронизують кіркову та мозкову речовину надниркових залоз. На межі клубочкової та сітчастої зон виявлені групи клітин, які виявили позитивність до Ki-67, кількість яких становила від 2 до 10 клітин. Загальна кількість Ki-67-позитивних клітин змінювалася протягом тижня експериментального дослідження. Вже з першого тижня спостерігалося різке зростання кількості клітин, що експресують Ki-67, в клубочковій, пучковій та сітчастій зонах кіркової речовини надниркових залоз. На четвертому тижні експерименту рівень позитивних на Ki-67 клітин майже досяг контрольних значень. Однак на 12-му тижні кількість клітин, що експресують Ki-67, різко збільшилася як в кірковій, так і в мозковій речовині. На 16-му тижні показники залишилися на рівні 12-го тижня, з подальшим зростанням кількості Ki-67-позитивних клітин в пучковій зоні кіркової речовини надниркових залоз.
Перейти к внешнему ресурсу Текст

Дод.точки доступу:
Bilash, S. M.

Примірників всього: 1
ЧЗ (1)
Вільні: ЧЗ (1)

Найти похожие

7.


    Donchenko, S. V.
    Structural organization of the adrenal glands medulla of rats in normal and after influence of food additive complex = Структурна організація мозкової речовини надниркових залоз щурів в нормі та після впливу комплексу харчових добавок / S. V. Donchenko, S. M. Bilash // Вісн. пробл. біол. і медицини = Bulletin of Problems in Biology and Medicine : український науково-практичний журнал. - 2023. - № 2(169). - С. 381-386 . - ISSN 2077-4214


MeSH-~главная:
НАДПОЧЕЧНИКОВ МОЗГОВОЙ СЛОЙ -- ADRENAL MEDULLA (анатомия и гистология)
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES (вредные воздействия)
КРЫСЫ -- RATS
Дод.точки доступу:
Bilash, S. M.

Примірників всього: 1
ЧЗ (1)
Вільні: ЧЗ (1)

Найти похожие

8.


    Кінаш, О. В.
    Морфометричні показники крипт слизової оболонки сліпої кишки щурів за дії комплексу харчових добавок / О. В. Кінаш, А. С. Григоренко, І. М. Донець // Актуал. пробл. сучасн. мед. : Вісн. Укр. мед. стомат. акад. : науково-практичний журнал. - 2023. - Т. 23, № 2 ч.2. - С. 26-29 . - ISSN 2077-1096


MeSH-~главная:
СЛЕПАЯ КИШКА -- CECUM
КИШЕЧНИКА СЛИЗИСТАЯ ОБОЛОЧКА -- INTESTINAL MUCOSA
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES (вредные воздействия)
НАТРИЯ ГЛУТАМАТ -- SODIUM GLUTAMATE
НАТРИЯ НИТРИТ -- SODIUM NITRITE
ПИЩЕВЫЕ КРАСИТЕЛИ -- FOOD COLORING AGENTS
Анотація: У зв’язку з широким застосуванням різноманітних харчових добавок все частіше постає питання, наскільки дані речовини є шкідливими для організму людини і чи є безпечними загальноприйняті добові дози харчових добавок у продуктах харчування. Зокрема, дискутабельним є вплив харчових добавок на слизову оболонку шлунково-кишкового тракту. Експериментально доведено, що за наявності запальних захворювань кишечнику споживання деяких харчових добавок у допустимих дозах зумовлює загострення запальних процесів та зумовлює канцерогенез. Для оцінки функцій кишкового травлення і всмоктування важливі такі критерії, як кількість крипт слизової оболонки кишечника, їх глибина, структура та ступінь клітинної інфільтрації. Попередніми дослідженнями встановлено, що саме тип харчування та наявність в раціоні тих чи інших речовин впливає на глибину крипт, проліферативну активність клітин крипт та кількість келихоподібних клітин у товстому кишечнику. Було проаналізовано динаміку змін метричних показників крипт слизової оболонки сліпої кишки щурів за дії комплексу харчових добавок глутамату натрію, нітриту натрію та понсо 4R протягом 16-ти тижнів. Щурам дослідної групи при вільному доступі до води вводили 0,6 мг/кг нітриту натрію E250, 20 мг/кг глутамату натрію E621 та 5 мг/кг понсо 4R E124 в 0,5 мл дистильованої води 1 раз на добу перорально. Щури контрольної групи (n=14) споживали питну воду та перорально отримували фізіологічний розчин. Відбір зразків для гістологічних досліджень проводили на 1-й, 4-й, 8-й, 12-й та 16-й тижні експерименту. При проведенні морфометрії визначали такі параметри, як кількість крипт в полі зору, їх глибину, зовнішній діаметр крипт та діаметр просвіту крипт, висоту епітеліоцитів. Морфометричні параметри крипт слизової оболонки сліпої кишки щурів змінювалися залежно від тривалості дії комплексу харчових добавок глутамату натрію, нітриту натрію та понсо 4R. На ранніх термінах експерименту зміни у параметрах структури крипт та їх кількості свідчили про виражену альтеративну дію комплексу харчових добавок на слизову оболонку сліпої кишки щурів. На пізніх термінах експерименту відбувалося неповне відновлення структур та кількості крипт сліпої кишки щурів, однак, на фоні деструктивних та запальних змін слизової оболонки.
Перейти к внешнему ресурсу Текст

Дод.точки доступу:
Григоренко, А. С.
Донець, І. М.

Примірників всього: 1
ЧЗ (1)
Вільні: ЧЗ (1)

Найти похожие

9.


   
    Metrical indices of the cecum wall in areas of gut-associated lymphoid tissue localisation under the influence of food additive complex = Метричні показники стінки сліпої кишки в зонах локалізації лімфоїдної тканини кишечника під впливом харчового добавкового комплексу / О. В. Кінаш [и др.] // Світ медицини та біології = World of Medicine and Biology : науковий, медичний, екологічний журнал. - 2023. - № 1. - С. 203-208 . - ISSN 2079-8334


MeSH-~главная:
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES
ГЛУТАМИНОВАЯ КИСЛОТА -- GLUTAMIC ACID
НАТРИЯ ГЛУТАМАТ -- SODIUM GLUTAMATE
НАТРИЯ НИТРИТ -- SODIUM NITRITE
ПИЩЕВЫЕ КРАСИТЕЛИ -- FOOD COLORING AGENTS
ЛИМФОИДНАЯ ТКАНЬ -- LYMPHOID TISSUE
КИШЕЧНИК -- INTESTINES
Анотація: У сучасних літературних джерелах недостатньо даних щодо впливу вживання харчових добавок на виникнення патологічних процесів в кишечнику. В експерименті використано 84 статевозрілих нелінійних щурів-самців. Щури контрольної групи споживали питну воду та перорально отримували фізіологічний розчин. Тварини дослідної групи отримували харчові добавки в наступних дозах: нітриту натрію (E250) - 0,6 мг/кг, глутамату натрію (E621) - 20 мг/кг, понсо 4R (E124) - 5 мг/кг. Відбір зразків для гістологічного дослідження проводили на 1, 4, 8, 12 та 16 тиждень. На ранніх строках спостереження було встановлено достовірне зменшення товщини стінки сліпої кишки тварин в ділянках локалізації асоційованої з кишечником лімфоїдної тканини. Реєстрували виражену реакцією лімфоїдної тканини у вигляді інтенсивної клітинної інфільтрації підслизової основи та слизової оболонки. Відбувалося порушення структури крипт та десквамація епітелію. На пізніх строках спостереження спостерігалося достовірне збільшення товщини стінки сліпої кишки в ділянках локалізації асоційованої з кишечником лімфоїдної тканини за рахунок набряку підслизової основи, часткового відновлення структур слизової оболонки.
Перейти к внешнему ресурсу Текст

Дод.точки доступу:
Кінаш, О. В.
Єрошенко, Г. А.
Шевченко, К. В.
Сліпченко, Л. Б.
Ваценко, А. В.
Рябушко, О. Б.
Марченко, С. П.

Примірників всього: 1
ЧЗ (1)
Вільні: ЧЗ (1)

Найти похожие

10.


   
    Restructuring of the rat pulmonary vascular bed induced by the complex of food additives = Структурна перебудова легеневого судинного русла щура, індукована комплексом харчових добавок / Г. А. Єрошенко [и др.] // Світ медицини та біології = World of Medicine and Biology : науковий, медичний, екологічний журнал. - 2023. - № 1. - С. 197-202 . - ISSN 2079-8334


MeSH-~главная:
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES (вредные воздействия)
ПИЩЕВЫЕ КРАСИТЕЛИ -- FOOD COLORING AGENTS (вредные воздействия)
НАТРИЯ ГЛУТАМАТ -- SODIUM GLUTAMATE (вредные воздействия)
КРОВЕНОСНЫЕ СОСУДЫ -- BLOOD VESSELS
ЛЕГКИЕ -- LUNG
КРЫСЫ -- RATS
Анотація: У роботі представлені результати морфометричного дослідження діаметру просвіту судин великого кола кровообігу, так і судин малого кола кровообігу легень щурів при комплексній дії харчових добавок. Встановлено, що вживання комплексу харчових добавок призводить до зміни морфометричних показників та на ранніх стадіях супроводжувалось спастичними реакціями легеневих судин малого та судин мікроциркуляторного русла великого кола кровообігу, що підтверджувалось зменшенням морфометричних показників діаметру просвіту. Протягом наступних термінів дослідження судини гемомікроциркулятоного русла великого кола кровообігу реагували збільшенням середніх значень морфометричних показників, причому всих його ланок, як наслідок тривалої дії перш за все нітриту натрію на гладкі міоцити судин резистивної ланки та дії компенсаторно-відновлювальних механізмів у відповідь на підвищення тиску у легеневих судинах малого кола кровообігу на судини обмінної та ємнісної ланок великого кола кровообігу. На кінець експерименту повного відновлення морфометричних показників не відбувається, судини великого кола кровообігу залишились у декомпенсованому стані, що виражалось збільшенням середніх значень морфометричних показників діаметру просвіту судин.
Перейти к внешнему ресурсу Текст

Дод.точки доступу:
Єрошенко, Г. А.
Донець, І. М.
Шевченко, К. В.
Улановська-Циба, Н. А.
Григоренко, А. С.
Соколенко, В. М.
Шарлай, Н. М.

Примірників всього: 1
ЧЗ (1)
Вільні: ЧЗ (1)

Найти похожие

11.


   
    Morphological features of the stromal component of the liver in experimental supplement of rations with food additives = Морфологічні особливості стромального компонента печінки при введенні в раціон харчових добавок в експерименті / H. M. Mustafina [и др.] // Світ медицини та біології = World of Medicine and Biology : науковий, медичний, екологічний журнал. - 2022. - № 3. - С. 227-130 . - ISSN 2079-8334


MeSH-~главная:
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES (вредные воздействия)
НАТРИЯ ГЛУТАМАТ -- SODIUM GLUTAMATE
НИТРАТЫ -- NITRATES
ПИЩЕВЫЕ КРАСИТЕЛИ -- FOOD COLORING AGENTS
ПЕЧЕНЬ -- LIVER
СТРОМАЛЬНЫЕ КЛЕТКИ -- STROMAL CELLS
Анотація: Метою цього дослідження було вивчення в експерименті морфологічних особливостей структурної організації перипортальної сполучної тканини печінки білих щурів після введення в харчовий раціон комплексу харчових добавок (глютамату натрію, нітриту натрію, понсо 4R) впродовж 8 тижнів. Дослідження виконано на 30 безпородних білих щурах обох статей, масою 204±0,67г. Експериментальним тваринам додатково вводили до раціону комбінацію харчових добавок – глутамат натрію, Понсо R-4, нітрат натрію протягом 1 і 8 тижнів. Вивчення стромального компонента печінки проводили на традиційних гістологічних препаратах. Для диференціації імунокомпетентних клітин сполучнотканинних структур проводили імуногістохімічні реакції з атитілами до CD68 і CD3. Встановлено, що додавання до стандартного раціону лабораторних тварин комплексу харчових добавок (глютамату натрію, нітриту натрію, понсо 4R) протягом 8 тижнів призводить до надмірного розвитку в печінці сполучної тканини та зміни відносної кількості CD3+ та CD68+ клітинних елементів.
Дод.точки доступу:
Mustafina, H. M.
Starchenko, I. I.
Koka, V. M.
Fylenko, B. М.
Roiko, N. V.
Cherniak, V. V.
Prylutskyi, O. K.

Примірників всього: 1
ЧЗ (1)
Вільні: ЧЗ (1)

Найти похожие

12.


   
    Morphometric characteristics of the rat small bronchi in consumption of the complex of food additives = Морфометрична характеристика малих бронхів легень щурів при вживанні комплексу харчових добавок / G. A. Yeroshenko [и др.] // Світ медицини та біології = World of Medicine and Biology : науковий, медичний, екологічний журнал. - 2022. - № 3. - С. 207-214 . - ISSN 2079-8334


MeSH-~главная:
КРЫСЫ -- RATS
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES (вредные воздействия, диагностическое применение)
БРОНХИ -- BRONCHI (патология)
ЛЕГКИЕ -- LUNG (патология)
ТОПОГРАФИЯ МУАРОВАЯ -- MOIRE TOPOGRAPHY
Анотація: У роботі представлені дані морфометричного дослідження малих бронхів легень щурів при комплексній дії харчових добавок. Встановлено, що вживання комплексу харчових добавок призводить до зміни морфометричних показників структурних компонентів малих бронхів легень щурів, що на ранніх стадіях виражається достовірним зменшенням морфометричних парметрів діаметру зовнішнього та просвіту з достовірним збільшенням висоти епітеліоцитів в малих бронхах усіх порядків внаслідок первинної ендогенної дії складових комплексу харчових добавок, що пов’язане зі спазмом судин обмінної ланки та наростаючими явищами гіпоксії. В подальшому, дія альтеративного фактору, яка переважає над захисними механізмами організму, виражається посиленням розвитку бронхоспазму у малих бронхах 3-го порядку, появою запальної інфільтрації в стінках бронхів та формуванні бронхіальної гіперреактивності, характерної для розвитку захворювань органів дихання, в тому числі і астми.
Дод.точки доступу:
Yeroshenko, G. A.
Donets, I. M.
Shevchenko, K. V.
Lysachenko, О. D.
Solod, А. V.
Vatsenko, A. V.
Ulanovska-Tsyba, N. A.

Примірників всього: 1
ЧЗ (1)
Вільні: ЧЗ (1)

Найти похожие

13.


    Oleksienko, V. V.
    Morphological and morphometric changes in capillaries of the hemomicrocirculatory channel of the gingival mucosa during long-term exposure to a complex of food additives = Морфологічні і морфометричні зміни в капілярах гемомікроциркуляторного русла слизової оболонки ясен при тривалій дії на них харчових добавок / V. V. Oleksienko, S. M. Bilash // Вісн. пробл. біол. і медицини = Bulletin of Problems in Biology and Medicine : український науково-практичний журнал. - 2022. - № 4(167). - С. 302-306 . - ISSN 2077-4214


MeSH-~главная:
ДЕСНЫ -- GINGIVA
КАПИЛЛЯРЫ -- CAPILLARIES
ЭПИТЕЛИЙ -- EPITHELIUM
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES (вредные воздействия)
Анотація: Дана робота досліджує вплив комплексу харчових добавок, до яких входять глутамат натрію, нітрит натрію та Понсо 4R на ясна щурів. Дослідження спрямоване на виявлення морфологічних і гістологічних змін у стінці капілярів. Дослідження проводилось на матеріалі з ясен щурів. Готові зрізи фарбували толуїдиновим синім та поліхромним барвником. Основними методами дослідження були морфометричний, гістологічний і статичний. У контрольної групи ясна характеризувалися наявністю слизової оболонки без підслизової основи. Слизова оболонка зрощена із власною пластинкою, а її перший шар утворювали вузькі й високі сосочки, що ніби вростали в епітеліальний шар слизової оболонки. Сам же епітеліальний шар вистелений багатошаровим плоским незроговілим епітелієм. Досліджувані судини, тобто капіляри, визначались як структури малого діаметру округлої форми з дуже тонкою стінкою, яка складається з 3 шарів: клітин ендотелію, базальною мембраною та сполучнотканинними перицитами. Під час дослідження були виявлені характерні зміни в трьох основних показниках: загальний діаметр, просвіт каналу та товщина стінок капілярів. На 1 тижні визначалися незначні зменшення показників відносно контрольної групи, які різко зростали до 4 тижня дослідження. В подальшому значення зменшувалися аж до 16 тижня, але не відновлювались до показників контрольної групи. Це свідчить про недостатню дію відновних процесів у капілярах і, відповідно, про сильний вплив харчових добавок на морфологію судин при тривалій дії. Дане дослідження показує, наскільки вплив комплексу харчових добавок потужніший за окремі добавки. Враховуючи наявність подібних добавок у більшості продуктів, цей експеримент буде цікавим практикуючим лікарям, працівникам харчової промисловості, а також іншим науковцям, що будуть вести дослідження у цьому напрямі.
Перейти к внешнему ресурсу Текст

Дод.точки доступу:
Bilash, S. M.

Примірників всього: 1
ЧЗ (1)
Вільні: ЧЗ (1)

Найти похожие

14.


   
    Морфологічні зміни в деяких органах під впливом харчових добавок / В. І. Бабенко [и др.] // Актуал. пробл. сучасн. мед. : Вісн. Укр. мед. стомат. акад. : науково-практичний журнал. - 2022. - Т. 22, № 3/4. - С. 201-205 . - ISSN 2077-1096


MeSH-~главная:
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES (вредные воздействия)
НАТРИЯ ГЛУТАМАТ -- SODIUM GLUTAMATE (вредные воздействия)
ПИЩЕВЫЕ КРАСИТЕЛИ -- FOOD COLORING AGENTS
Анотація: Харчові добавки досить широко використовуються у різних країнах світу. До них відносяться емульгальтори, антиоксиданти, барвники, коригувальні речовини. В Україні для використання в харчовій промисловості дозволено близько 500 речовин, які маркують літерою "Е" та відповідним числом і схвалені Європейською спільнотою. Харчові добавки розділяються на добавки природного походження та хімічно синтезовані. Для безпечного використання кожна речовина повинна пройти експериментальні чи клінічні дослідження і мати доказову базу щодо відсутності канцерогенності, гострої та хронічної токсичності, тератогенності, мутагенності та гонадотропних властивостей. На сьогоднішній день не всі харчові добавки або їх сполуки вивчені на достатньому рівні стосовно впливу на організм людини. Згідно аналізу сучасних зарубіжних та відчизняних джерел було виділено ті речовини, які використовуються у широкій сфері харчових технологій та не мають чітких показників кількості їх використання: глутамат натрію, понсо-4R та нітрит натрію. Проаналізовано дані впливу довготривалого споживання глутамату натрію, який має токсичний вплив на слинні залози, тканини зубів, печінки, підшлункової, товстої кишки, жіночої та чоловічої репродуктивної системи. Окремо проведено аналіз досліджень щодо комбінованого впливу глутамату натрію, понсо-4R та нітриту натрію на печінку та органи ротової порожнини. Результати дослідження свідчать про виникнення жирової та гідропічної дистрофії гепатоцитів, появи «темних гепатоцитів» та зростання відносної кількості стромального компонента. Відмічаються зміни і в слинних та білкових слизових залозах порожнини рота. Таким чином, проаналізувавши експериментальні дослідження сучасних науковців, розуміємо, що не всі харчові добавки, що дозволені до використання в Україні, є цілком безпечні. Як окремі речовини, так і їх комбінації призводять до суттєвих морфологічних змін різних органів та систем. Вплив харчових добавок на жіночу та чоловічу репродуктивну системи залишається одним із найменш досліджених сфер. Тому виникає необхідність подальших досліджень з метою мінімізації ушкоджень та порушень функцій статевих органів, що безпосередньо впливають на фертильність.
Перейти к внешнему ресурсу Текст

Дод.точки доступу:
Бабенко, В.І.
Старченко, І.І.
Филенко, Б.М.
Ройко, Н. В.
Проскурня, С. А.

Примірників всього: 1
ЧЗ (1)
Вільні: ЧЗ (1)

Найти похожие

15.


    Кононов, Б. С.
    Порівняльний імуно-морфологічний аналіз астроцитів та нейроцитів сірої речовини мозочка щурів під впливом комплексу харчових добавок / Б. С. Кононов, С. М. Білаш // Проблеми екології та медицини : науково-практичний журнал. - 2022. - Т. 26, № 1/2. - С. 15-19


MeSH-~главная:
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES (вредные воздействия)
АСТРОЦИТЫ -- ASTROCYTES
НЕЙРОНЫ -- NEURONS
ПУРКИНЬЕ КЛЕТКИ -- PURKINJE CELLS
МОЗЖЕЧОК -- CEREBELLUM
Анотація: Неврологічні захворювання належать до найпоширеніших в Україні, особливо враховуючи розвиток технології в харчовій галузі та підвищення темпу життя, що сприяє збільшенню великої кількості харчових добавок в продуктах. Мозочок легко піддається вплину негативних наслідків. Метою нашої роботи було проведення порівняльного аналізу імунноморфологічних змін астроцитів з нейроцитами в сірій речовині мозочка щурів на різних термінах вживання комплексу харчових добавок, а саме глутамат натрію (харчова добавка Е621), понсо 4R (харчова добавка Е124) та жовтий барвник «сонячний захід» (харчова добавка Е110), за допомогою гліального кислого фібрилярного протеїну та реакції NeuN-імунореактивності. При проведені даного дослідження використовували білих щурів. Для встановлення протоплазматичних астроцитів використовували імуногістохімічний маркер GFAP та , а для реакції Neun-імунореактивності використовували парафінові зрізи. Для порівняння кількісних величин у парних рядах використовували t-критерій Стьюдента. Різницю вважали вірогідною при значеннях p менше 0,05. У результаті проведеного дослідження на гістологічних препаратах чітко візуалізувались GFAP-позитивні клітини з великим перикаріоном та чисельними відростками, які ми ідентифікуємо, як протоплазматичні астроцити, та NeuN-позитивні структури грушоподібної форми, від звуженої верхівки, яких відходили 2-3 дендрити до молекулярного шару, а останні в свою чергу давали чисельні розгалуження. Ці клітини ми ідентифікували. як грушоподібні нейроцити, або клітини Пуркіньє. В ході експериментального дослідження встановлено, що як у сірій так і у білій речовині мозочка відбуваються компенсаторно-пристосувальні процеси направлені на часткове відновлення структурних компонентів мозочка, а GFAP-позитивні структури відіграють визначальну роль у цьому процесі у якості фібрилярного каркасу. Також при проведенні морфометричного дослідження встановлено, що в динаміці експерименту середня кількість NeuN-позитивнх клітин Пуркіньє гангліонарного шару кори мозочка щурів в різних експериментальних групах (починаючи з 1 і закінчуючи 5) у порівнянні з контрольною групою тварин достовірно збільшується при р менше 0,05.
Перейти к внешнему ресурсу Текст

Дод.точки доступу:
Білаш, С. М.

Примірників всього: 1
ЧЗ (1)
Вільні: ЧЗ (1)

Найти похожие

16.


    Sodomora, О. О.
    Carotid sinus structural organisation at early stages of monosodium glutamate consumption: experimental study = Структурна організація сонної пазухи на ранніх етапах впливу глутамату натрію в експерименті / О. О. Sodomora // Вісн. пробл. біол. і медицини = Bulletin of Problems in Biology and Medicine : український науково-практичний журнал. - 2022. - Вип. 2, № т. 2(165). - С. 156-164 . - ISSN 2077-4214


MeSH-~главная:
НАТРИЯ ГЛУТАМАТ -- SODIUM GLUTAMATE
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES
КАРОТИДНЫЙ ГЛОМУС -- CAROTID BODY
СОННЫЕ АРТЕРИИ -- CAROTID ARTERIES
Анотація: Вступ. Глутамат натрію – одна з найпоширеніших харчових добавок, що широко вживається в їжу і вважається відносно безпечною до застосування. Однак протягом усього часу використання його в харчовій промисловості у науковців і лікарів виникали застереження щодо його можливого несприятливого впливу на організм, особливо при тривалому пероральному застосуванні. В численних наукових дослідженнях виявляли різноманітні токсичні ефекти глутамату натрію на органи і тканини, що виявлялися в змінах їх структурної організації і порушенні функцій. Однак вплив глутамату натрію, зокрема, на структуру судин, потребує подальшого вивчення, з огляду на подекуди суперечливі наявні дані наукової літератури, а також певні обмеженя можливостей імплементації результатів експериментальнх досліджень в клінічний практиці, пов’язані із особливостями дизайну деяких досліджень на тваринах, а також застосуванням в них різних шляхів введення глутамату натрію, що не завжди дозволяє екстраполювати отримані в дослідженнях на тваринах результати на людську популяцію. Мета – проаналізувати морфологічні зміни сонної пазухи на ранніх етапах впливу глутамату натрію при пероральному введенні його в експерименті. Об’єкт і методи дослідження. Досліджено ділянку сонної пазухи 10 лабораторних білих щурів самців, що впродовж 4 тижнів отримували глутамат натрію перорально в дозі 10 мг/кг/добу, методами морфологічного дослідження (препарування, метод корозії, гістологічний) на макро-, мікроструктурному рівнях. Отримані дані порівняно із результатами морфологічного дослідження цієї ж ділянки у 10 тварин контрольної групи. Висновки. Отримані дані свідчать про те, що на ранніх термінах систематичне вживання в їжу глутамату натрію може бути пов’язане із змінами структурної організації сонної пазухи, морфології сонного гломуса і будови стінки сонних артерії, що може призводити до розвитку порушень мозкового кровообігу, рівно як і функціональних змін з боку сонного гломуса. Подальшого вивчення потребує ступінь вираженості морфологічних змін при тривалому вживанні в їжу глутамату натрію, а також особливості структурної організації сонної пазухи за умов його відміни.
Перейти к внешнему ресурсу Текст
Примірників всього: 1
ЧЗ (1)
Вільні: ЧЗ (1)

Найти похожие

17.


   
    Особливості структури епітелію слизової оболонки язика під впливом комплексу харчових добавок в експерименті / В. М. Кока [и др.] // Світ медицини та біології = World of Medicine and Biology : науковий, медичний, екологічний журнал. - 2022. - № 1. - С. 200-204 . - ISSN 2079-8334


MeSH-~главная:
ЭПИТЕЛИЙ -- EPITHELIUM
РОТОВОЙ ПОЛОСТИ СЛИЗИСТАЯ ОБОЛОЧКА -- MOUTH MUCOSA (физиология)
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES
КРЫСЫ -- RATS
Анотація: Метою нашого дослідження було вивчення особливостей структурної організації покривного епітелію слизової оболонки спинки язика білих щурів за умов введення в раціон комплексу харчових добавок впродовж 4 тижнів. Дослідження виконано на 30 безпородних білих щурах обох статей, масою 204±0,67 г. Піддослідні тварини додатково до стандартного раціону отримували комплекс харчових добавок: глютамат натрію, понсо 4R та нітрат натрію впродовж 1 і 4 тижнів. Дослідження будови епітелію слизової оболонки язика проводили на традиційних гістологічних препаратах і напівтонких зрізах. Встановлено, що додаткове введення в стандартний раціон білих щурів комплексу харчових добавок впродовж 4 тижнів, призводить до прогресивного збільшення товщини багатошарового плоского епітелію спинки язика в усіх відділах і супроводжується розвитком гідропічної дистрофії, акантозу, гіперкератозу, вогнищевого порушення стратифікації.
Перейти к внешнему ресурсу Текст

Дод.точки доступу:
Кока, В. М.
Старченко, І. І.
Мустафіна, Г. М.
Ройко, Н. В.
Филенко, Б. М.
Проскурня, С. А.

Примірників всього: 1
ЧЗ (1)
Вільні: ЧЗ (1)

Найти похожие

18.


   
    Морфологічні і метричні зміни залозистого апарату фундального відділу шлунку щурів після дії комплексу харчових добавок / Г. А. Єрошенко [и др.] // Світ медицини та біології = World of Medicine and Biology : науковий, медичний, екологічний журнал. - 2022. - № 1. - С. 189-194 . - ISSN 2079-8334


MeSH-~главная:
ЖЕЛУДОК -- STOMACH
КРЫСЫ -- RATS (физиология)
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES
НАТРИЯ НИТРИТ -- SODIUM NITRITE
НАТРИЯ ГЛУТАМАТ -- SODIUM GLUTAMATE
Анотація: В роботі представлені дані морфометричного та гістологічного дослідження при комплексній дії харчових добавок на залозистий аппарат фундального відділу шлунка. Встановлено, що комплесна дія харчових добавок нітриту натрію, глутамату натрію та Понсо 4R призводить до змін морфометричних показників залоз фундального відділу з розвитком складної, комплексної реакції, з послідуючою запальною реакцією та набряком. Відновно-пристосувальні реакції спрямовані на знешкодження альтеративного фактору та на відновлення морфофункціонального стану залоз фундального відділу шлунка не призводять до повного відновлення структурних компонентів, внаслідок переважання постійного негативного впливу подразника з виникнинням дистофічних змін, що виражається зміною морфометричних показників та морфологічної структури.
Перейти к внешнему ресурсу Текст

Дод.точки доступу:
Єрошенко, Г. А.
Ячмінь, А. І.
Шевченко, К. В.
Лисаченко, О. Д.
Рябушко, О. Б.
Соколенко, В. М.
Шарлай, Н. M.

Примірників всього: 1
ЧЗ (1)
Вільні: ЧЗ (1)

Найти похожие

19.


   
    Вплив консервантів та азобарвників на органи шлунково-кишкового тракту / А. І. Ячмінь [и др.] // Вісн. пробл. біол. і медицини = Bulletin of Problems in Biology and Medicine : український науково-практичний журнал. - 2022. - № 1(163). - С. 75-80 . - ISSN 2077-4214


MeSH-~главная:
ПИЩЕВЫЕ КРАСИТЕЛИ -- FOOD COLORING AGENTS (вредные воздействия)
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES (вредные воздействия)
ЖЕЛУДОЧНО-КИШЕЧНЫЕ БОЛЕЗНИ -- GASTROINTESTINAL DISEASES
Кл.слова (ненормовані):
ПОНСО 4R
Анотація: Аналізуючи дані літератури стосовно шкідливої дії нітриту нaтрію на шлунково-кишковий тракт, можна виділити такі фактори: зниження активності ферментів BBM і загальної АТФ-ази знижує всмоктування поживних речовин, особливо цукрів і амінокислот, епітеліальними клітинами тонкого кишечника. Це зменшує запас основних будівельних блоків тіла, що, в свою чергу, сильно ускладнює вироблення енергії. Зміни активності ферментів вуглеводного обміну впливають на утилізацію глюкози ентероцитами і порушують глюконеогенез в кишечнику, який грає ключову роль в енергетичному гомеостазі. Зниження антиоксидантної здатності ентероцитів через порушення його ферментативних і неферментативних компонентів збільшує сприйнятливість до окислювальної дії.Ураження ДНК різної природи можуть викликати генотоксичні і / або мутагенні ефекти, що може привести до розвитку раку. Синтетичні барвники, зокрема Ponceau 4R, небезпечний для здоров’я як тварин, так і людини при споживанні у великий кількості або протягом тривалого періоду.
Перейти к внешнему ресурсу Текст

Дод.точки доступу:
Ячмінь , А. І.
Єрошенко, Г. А.
Білаш, С. М.
Шевченко, К. В.
Лисаченко, О. Д.
Ваценко, А. В.
Передерій, Н. О.

Примірників всього: 1
ЧЗ (1)
Вільні: ЧЗ (1)

Найти похожие

20.


   
    Вплив харчового барвника Понсо 4R на організм людини та тварин: огляд літератури / Г. А. Єрошенко [и др.] // Вісн. пробл. біол. і медицини = Bulletin of Problems in Biology and Medicine : український науково-практичний журнал. - 2022. - № 1(163). - С. 29-32 . - ISSN 2077-4214


MeSH-~главная:
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES (вредные воздействия, стандарты, токсичность)
ХИМИЧЕСКИХ ВЕЩЕСТВ ПРИМЕНЕНИЕ СПЕЦИАЛИЗИРОВАННОЕ -- SPECIALTY USES OF CHEMICALS
ПИЩЕВЫЕ КРАСИТЕЛИ -- FOOD COLORING AGENTS (вредные воздействия, стандарты)
Анотація: Встановлено, що Понсо 4R в комплексі з іншими харчовими барвниками має здатність викликати запальні реакції та оксидативний стрес. Значна частка наукових публікацій вказує на проблему якісного та кількісного визначення барвників Понсо 4R, амаранту, тартразину та інших колорантів у продуктах харчування та лікарських засобах.
Перейти к внешнему ресурсу Текст

Дод.точки доступу:
Єрошенко, Г. А.
Кінаш, О. В.
Лисаченко, О. Д.
Григоренко, А. С.
Донець, І. М.
Рябушко, О. Б.
Клепець, О. В.

Примірників всього: 1
ЧЗ (1)
Вільні: ЧЗ (1)

Найти похожие

 1-20    21-40   41-60   61-80   81-87 
 
© 2017-2023
Бібліотека Полтавського державного медичного університету
36011, м. Полтава, вул. Шевченка, 23
© Міжнародна асоціація користувачів і розробників
електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)