Життєздатність та адгезія до еритроцитів людини пробіотичних штамів мікроорганізмів після іммобілізації в альгінатному гелі і зберігання за різних низьких температур / І. П. Висеканцев [и др.] // Актуал. пробл. сучасн. мед. : Вісн. Укр. мед. стомат. акад. : науково-практичний журнал. - 2020. - Т. 20, № 4. - С. 115-124 : діаграма. - Бібліогр. в кінці ст. . - ISSN 2077-1096


MeSH-~главная:
ПРОБИОТИКИ -- PROBIOTICS
ГЕЛИ -- GELS
ИММОБИЛИЗАЦИЯ -- IMMOBILIZATION
МИКРОБИОТА -- MICROBIOTA
ОХЛАЖДЕНИЕ -- REFRIGERATION
Анотація: Дослідження присвячене розробці технологій довгострокового зберігання іммобілізованих в гелевих носіях пробіотиків при різних низьких температурах.Мета дослідження – вивчити збереженість та адгезивну активність мікроорганізмів-пробіотиків після іммобілізації в альгінатному гелі і зберігання за різних низьких температур протягом 24 місяців (термін спостерігання).Об’єкти і методи дослідження. Пробіотичні штами мікроорганізмів Escherihcia coli M–17 (E.coli M–17), Lactobacillus acidophilus IMB B-2637 (L.acidophilus), Saccharomyces cerevisiae IMB Y-505 (S.cerevisiae) були іммобілізовані в 1%-му альгінатному гелі без добавок або з додаванням лактози, сахарози, знежиреного молока та захисного сахарозо-молочно-лактозного середовища.Зразки заморожували із неконтрольованими швидкостями охолодження в холодильних камерах з температурами –20, –40, –75 °С. Під час заморожування до –196 °С зразки охолоджували до –40 °С зі швидкістю 1 град. / хв., а потім занурювали у рідкий азот. Зразки зберігали при вказаних температурах протягом 24 місяців (тер-мін спостерігання). В процесі зберігання частину гранул відігрівали на водяній бані і розчиняли у 4%-му ЕДТА. Життєздатність мікроорганізмів визначали за здатністю мікробних клітин утворювати колонії на агаризованих середовищах. Адгезивну активність визначали за здатністю мікроорганізмів адгезувати до еритроцитів людини 0(І) групи, Rh(+).Отримані результати та обговорення. На етапі охолодження до –20, –40, –75, –196 °С та після наступного зберігання при –196 °С ім-мобілізовані мікроорганізми в усіх видах гелю не гинули. При –20, –40, –75 °С в більшості зразків загибель клітин починалася між 1-им та 3-им місяцями зберігання. Через 24 місяці було встановлено, що найбільш стійкими до зберігання за цих температур були бактерії L.acidophilus, а найбільш чутливими – дріжджі S.cerevisiae. Показники життєздатності усіх мікроорганізмів, іммобілізованих у 1%-му гелі без добавок, були мінімальними. Додавання до складу альгінатного гелю дисахаридів лактози, сахарози, сахарозо-молочно-лактозного середовища середовища та молока підвищувало кріопротективні властивості альгінатного гелю. Найбільш високу життєздатність іммобілізованих мікроорганізмів спостерігали у гелі з додаванням сахарозо-молочно-лактозного середовища середовища. Зі зниженням температури зберігання від –20 до –75 °С кількість життєздатних мікробних клітин в усіх зразках гелю підвищувалася.Іммобілізація в гелевих носіях та зберігання протя-гом 24 місяців не впливали на адгезивні властивості пробіотиків E.coli M–17, L.аcidophilus, S.cerevisiae.Зміни показників життєздатності мікробних клітин пов’язані з вираженістю пошкоджую-чих фізико-хімічних факторів, які супроводжують процеси кристалізації води при температурах –20, –40, –75 °С. Аналізується захисна дія добавок до складу альгінатного гелю.Висновки. Під час довгострокового зберігання за різних низьких температур на життєздатність іммобілізованих в гелевих гранулах мікроорганізмів впливають видова кріорезистентність мікроорганізмів, температурні режими і терміни зберігання, склад гелевого носія.Процеси іммобілізації та зберігання за низьких температур не змінювали адгезивну активність іммобілізованих мікроорганізмів
Перейти к внешнему ресурсу Текст

Дод.точки доступу:
Висеканцев, І. П.
Петров, І. В.
Буряк, І. А.
Марценюк, В. П.

Примірників всього: 1
ЧЗ (1)
Вільні: ЧЗ (1)